Friday, June 26, 2020

Nasi Goreng Tomyam

Bahan-Bahan


(untuk ditumis)
3 Ulas bawang putih - diketuk
1 biji bawang besar/ bawang holland - dihiris
sehiris lengkuas
1 batang serai - dihiris
4 helai daun limau - diracik halus
3 biji cili padi + 1 biji cili merah


Bahan Lain
1 s/b pes tomyam
1 s/b cili boh
segenggam ikan bilis
1 s/k sos ikan
1 s/k air asam limau


Goreng ikan bilis dan lauk2 lain yg ingin dimasukkan ke dalam nasi. - ketepikan


Panaskan 2 s/b minyak masak, tumiskan pes tomyam+cili boh (tumis sampai garing)


Masukkan serai+lengkuas


Masukkan bawang besar+cili (tumis sampai pecah minyak lebih kurang 5mt api kecik)


Masukkan nasi yg telah diramas (lebih kurang 3 cawan nasi) -kacau sebati


Masukkan 1 s/k garam+ 1s/kgula



Masukkan (sosej+ikan bilis yg telah digoreng tadi),
Daun limau 

Masukkan 1 s/k sos ikan + 1 s/k air limau
(kacau sebati 5 minit-api sederhana)

DAH SIAP!

SELAMAT MENJAMU SELERA!!!

P/S: Makan bersama sambal belacan dan timun







No comments: