Wednesday, May 27, 2020

Resepi Kari Daging | zalehariana

Bahan Kisar

  • 2 biji bawang merah bombay
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 hiris serai 
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu kecil biji ketumbar
Cara-cara
  1. panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga masak, masukkan 2 sudu besar cili boh - tunggu sampai pecah minyak/cili masak
  2. masukkan 2 sudu besar serbuk kari + 1 sudu besar rempah kerutuk-masak sampai pecah minyak
  3. masukkan 1 sudu kecil pes asam jawa,gula melaka,garam
  4. masukkan daging
  5. tambah secawan air
  6. masak sampi empuk (lagi senang kalau pakai pressure cooker)
  7. masukkan santan-masak sampai pecah minyak.(hendaklah sentiasa dikacau)
  8. SIAP!

No comments: