Thursday, May 28, 2020

Resepi Laksa Penang Sardin Tin | Zalehariana

Bahan Kisar

4 biji bawang merah
1/4 bawang holland
1 ulas bawang putih
3 hiris nipis lengkuas
1 batang serai
2 biji cili hijau

Blend ikan sardin (saya pakai 2 tin sardin untuk kuah yang pekat)

Masukkan dalam periuk - 
bahan kisar
 sardin yang dh dikisar 
3 sudu besar cili boh 
segenggam daun kesum
3-5 keping asam keping
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
secukup rasa serbuk perasa

Tunggu sampai mendidih (kecikkan api masak dalam 30 minit)

SIAP!


Sementara siapkan bahan-bahan, bolehlah rendam laksa kering terlebih dahulu. lepas tu rebus sekejap bagi lembut.

Sambil masak kuah, boleh rebus telur siap2


*sedap dimakan bersama
cili padi
nenas
bawang merah
asam limau
timun

DONE! 
Dapat ni semangkuk x pandang kiri kanan dah


No comments: