Bahan Kisar
4 biji bawang merah
1/4 bawang holland
1 ulas bawang putih
3 hiris nipis lengkuas
1 batang serai
2 biji cili hijau
Blend ikan sardin (saya pakai 2 tin sardin untuk kuah yang pekat)
Masukkan dalam periuk -
bahan kisar
sardin yang dh dikisar
3 sudu besar cili boh
segenggam daun kesum
3-5 keping asam keping
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
secukup rasa serbuk perasa
Tunggu sampai mendidih (kecikkan api masak dalam 30 minit)
SIAP!
Sementara siapkan bahan-bahan, bolehlah rendam laksa kering terlebih dahulu. lepas tu rebus sekejap bagi lembut.
Sambil masak kuah, boleh rebus telur siap2
*sedap dimakan bersama
cili padi
nenas
bawang merah
asam limau
timun
DONE!
Dapat ni semangkuk x pandang kiri kanan dah
No comments:
Post a Comment