Bahan-Bahan
3/4 cawan gula
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
3/4 cawan gula
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
Cara-Cara
- Masukkan gula + telur = mix sampai gebu
- Masukkan garam + soda bikarbonat + esen vanila + minyak + susu pekat
- Mix sampai kental
- Masukkan tepung + serbuk koko yang dah diayak ---> kaup balik je
- Masukkan air panas ---> kaup balik hingga sebati
- (sebelum tu jangan lupa panaskan periuk kukusan terlebih dahulu)
- Oleskan bekas dengan marjerin
- Masukkan adunan ke dalam bekas
- Kukus selama 40minit
tak sempat nak bertopping dah kena makan dah
sekejap je dah tinggal separuh
-=Bahan-bahan Toping Coklat=-
250 gram coklat masakan
1 sudu besar mentega
3/4 cawan krim putar tenusu@susu cair
250 gram coklat masakan
1 sudu besar mentega
3/4 cawan krim putar tenusu@susu cair
Cara-cara:
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan masakkan secara double boil. Kacau sehingga coklat cair.
p/s: Boleh tambah krim putar sedikit demi sedikit jika mahu topping yang lebih cair.
- Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan masakkan secara double boil. Kacau sehingga coklat cair.
p/s: Boleh tambah krim putar sedikit demi sedikit jika mahu topping yang lebih cair.
No comments:
Post a Comment