Bahan-Bahan
400g Coklat+ 150g butter = cairkan
4 biji telur
50g gula putih + 100g gula perang
100g tepung gandum (1 sk baking powder) + 30g serbuk koko
1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Pukul telur bersama gula, masukkan esen vanila
- Masukkan butter+coklat yang dah dicairkan
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam adunan tadi... Gaul rata.
- Alas acuan 10'x10' dengan kertas baking dan oleskan dengan butter. Tuang adunan brownies ke dalam acuan.
- Bakar brownies ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan menggunakan suhu 160C selama 30-40 minit.
- Bila dah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan brownies didalam oven selama 10-15 minit..ini untuk mendapatkan hasil kedut yang cantik.
bakar 160OC selama 30-40 minit bergantung pada oven masing2
dah naik dah....
ni dh masak. dia akan naik...bukak pintu oven dalam 10-15mt
nanti akan menurun macam ni utk jadi kedut2
ni je sempat diselamatkan. yang lain dah selamat masuk mulut anak2
Tips tambahan untuk dapat kedutan yang cantik:
Gaul gula telur sekadar sebati je. Jangan sampai gula hancur..
Masukkan coklat panas yg telah cair..sebatikan je..
Kemudian bubuh tepung ngan serbuk koko..sebatikan lagi..
Kemudian biarkan seketika dalam 10-15 minit..
Baru masukkan kedalam loyang yg telah dilapik ngan kertas kek..
Boleh la dibakar..
No comments:
Post a Comment